Nem betaling med MobilePay.
Vælg levering eller afhentning.

Sådan tager du bedst dine vitaminer

Skal jeg tage mine vitaminpiller med eller uden mad, om morgenen eller aftenen og hvordan er det med kaffe og optagelsen? Spørgsmålene kan være mange, når du ønsker at få det bedste ud af dine kosttilskud. Det HAR nemlig betydning hvordan og hvornår du indtager dine vitaminer, mineraler og olier, i forhold til at få det optimale ud af dem. Læs med her og få viden til at få det allerbedste ud af de kosttilskud, du tager.

 

 

Hvornår tager jeg min multivitamin bedst?

Det er bedst at tage din multivitamin sammen med mad. Multivitaminpillen indeholder nemlig både vand- og fedtopløselige vitaminer. De fedtopløselige vitaminer – A, D, E og K – har brug for fedt for at blive optaget i kroppen. Derfor skal du tage dem sammen med mad.

Du får mest ud af din multivitamin hvis du tager den sammen med et måltid som ikke er fedtfattigt. 

Passer det dig bedre at tage multivitaminen uden for et måltid – så tag den fx sammen med lidt nødder, som har en naturligt indhold af det sunde fedt eller sammen med din fiskeolie.

Påvirker kaffe vitaminoptagelsen?

JA, det gør den. Det er koffeinen fra kaffen, som hæmmer optagelsen af vitaminer og mineraler. For at få det bedste ud af dine kosttilskud skal du tage dem en til to timer før eller efter kaffe. Hvis du drikker morgenkaffe, så tag dine vitaminer om formiddagen eller til frokost.

Det er koffeinen fra kaffen, som hæmmer optagelsen af vitaminer og mineraler. Også andre koffeinholdige drikke som cola og the hæmmer kroppens optagelse af vitaminer.

Med hensyn til optagelse af nærringsstofferne fra maden er det samme anbefaling. Drik ikke kaffe 1 til 2 timer før eller efter frokost.

LÆS OGSÅ: Guide til vitaminer med sammensatte vitaminpakker

Øvrige anbefalinger til indtagelse af vitaminer og mineraler

 
Kalk (Calcium)

Calcium skal bruge både Magnesium og D vitamin for at blive optaget i knoglerne. Det er derfor en god idé at vælge et produkt, hvor det er sat sammen. Calcium er god at tage om aftenen efter din aftensmad eller inden sengetid. Optimalt fordeles calcium hen over dagen, da kroppen er begrænset i hvor meget den kan optage ad gangen. Du kan tage en del af tilskuddet om morgenen og det resterende om aftenen.

Jern

Jerntilskud tages helst forskudt fra dine andre vitaminer da bl.a. Calcium hæmmer optagelsen af jern. Jern optages dog meget bedre, hvis du får C-vitamin sammen med, så tag tilskuddet sammen med frugt eller grøntsager eller vælg et jerntilskud hvor der også er C-vitamin i. NB: Koffein hæmmer i høj grad optagelsen af jern fra mad og jerntilskud, så tag det forskudt fra kaffe, cola og andre fødevarer der indeholder koffein.

Fiskeolie

Fiskeolie tages som det passer dig bedst. Nogen kan bedst lide at tage den sammen med mad, men du kan også tage det før sengetid på tom mave. 

Magnesium

Magnesium er godt at tage om aftenen inden sengetid, da det giver ro i kroppen.

Mælkesyrebakterier

Mælkesyrebakterier er gode at tage på tom mave om aftenen. Det er også en god idé at fordele dem, så du fx tager en om morgenen og en om aftenen.

D-vitamin

D-vitamin er et af de fedtopløselige vitaminer, og skal bruge fedt for at blive optaget i kroppen. Har du valgt et produkt i høj kvalitet, indeholder tilskuddet ofte fedtstoffer, og derfor kan du i det tilfælde tage den uafhængig af mad.

De vandopløselige vitaminer

B-vitaminer

B-vitaminer kan tages, som du synes bedst om.

C-vitamin

C-vitamin kan tages, som du synes bedst om.

LÆS OGSÅ: Styrk kroppens udrensning med Den Grønne Perle

Produkter udvalgt af Byvelling

der booster din sunhed