D-vitamin har stor sundhedsmæssig betydning! Et tilstrækkeligt højt D-vitamin niveau i kroppen vil styrke og beskytte dig samt hjælpe dig til sundhed og indre balance. Mange danskere er i underskud af D-vitamin på grund af vores begrænsede soltimer i vinterhalvåret. Bliv klogere på vitamin D og hvordan du sikrer dig det vigtige vitamin.
D-vitamin er vigtig for at vores immunforsvar fungerer optimalt og dermed for din generelle sundhed og kroppens funktioner. D-vitamin er med til at gøre immunsystemet stærkt og på den måde beskytte dig mod vira. Typiske tegn på let c-vitaminmangel kan være træthed, tilbagevendende forkølelser og muskel- eller knoglesmerter. Stor D-vitaminmangel kan have langt værre betydning.
D-vitamin har betydning for store dele af kroppen
D-vitamin hænger sammen med en stor del af kroppens funktioner, og det er derfor vigitgt at få tilført nok D-vitamin.
Kroppens D-vitamin niveau hænger blandt andet tæt sammen med hvor godt calcium optages i kroppen. Hvis du ikke har nok D-vitamin, vil kroppen sætte funktioner i gang, der trækker calcium ud af knoglerne.
D-vitamin vedligeholder også sunde tænder, hormonbalancen, muskelfunktionen og stofskiftet. D-vitamin findes i stort set alle kroppens organer og har således stor betydning for nerverne, humøret, hjernen, musklerne og kredsløbet.
Ældre mennesker, kvinder der har passeret overgangsaldren, og personer der undgår solen eller har mørk hud skal være ekstra opmærksomme, da de har større risiko for udvikling af D-vitaminmangel.
LÆS OGSÅ: Guide til vitaminer med sammensatte vitaminpakker
Sådan får du D-vitamin
Den vigtigste kilde til D-vitamin er fra solen. Du danner nemlig D-vitamin, når du opholder dig i solen uden solfaktor. Det er også årsagen til at vi i Danmark ofte har svært ved at få nok D-vitamin i vinterhalvåret. Allerede i det tidlige efterår er det svært at få nok D-vitamin via solen i vores del af verden på grund af de færre lyse timer. Du får dog også D-vitatmin fra maden men i en mindre grad, og det er ikke muligt at spise sig til nok D-vitamin.
Kroppen kan lagre D-vitamin i ca. tre måneder. Derfor har mange danskere et lavt D-vitamin niveau, når vi kommer til vinteren.
Det er ikke muligt at spise sig til nok D-vitamin. Du danner D-vitamin, når du opholder dig i solen. Derudover kan du tage D-vitamin som et kosttilskud sammen med din multivitamin.
Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen har i december 2020 ændret anbefaling i forhold til D-vitamin tilskud, og anbefaler alle voksne og børn over fire år at tage et dagligt tilskud D-vitamin fra oktober til april. Herunder kan du se anbefalingerne i henholdsvis vinter- og sommerhalvåret.
D-vitamin i vinterhalvåret
Fra oktober til april anbefaler Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen alle voksne og børn over 4 år at tage et dagligt tilskud på 10 µg D-vitamin.
Nogle befolkningsgrupper anbefales et dagligt tilskud på 20 µg D-vitamin:
- Personer over 70 år
- Plejehjemsbeboere
- Personer i øget risiko for knogleskørhed uanset alder
D-vitamin i sommerhalvåret
For at få nok D-vitamin i sommerhalvåret anbefaler Fødevarestyrelsen, at du er ude i solen med ansigt, underben og underarme i 5-30 minutter nogle gange om ugen, og at du spiser 350 gram fisk om ugen. I maden findes D-vitamin i fede fisk som laks, makrel og sild samt i æggeblommer, fedtholdige mælkeprodukter og avokado.
Nogle befolkningsgrupper anbefales også i sommerhalvåret at tage et tilskud D-vitamin. Se vejledningen herunder.
Disse grupper anbefales 10 µg D-vitamin også i sommerhalvåret.
- Børn 0 – 4 år (D-dråber, som fra 1½-årsalderen kan erstattes af en multivitamintablet)
- Gravide
- Børn og voksne med mørk hud
- Børn og voksne som bærer en tildækkende påklædning om sommeren
- Personer, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys
Disse grupper anbefales 20 µg D-vitamin også i sommerhalvåret (kombineret med 800-1000 mg calcium)
- Personer over 70 år
- Plejehjemsbeboere
- Personer i øget risiko for knogleskørhed uanset alder
Kan man få for meget D-vitamin?
D-vitamin er et fedtopløsligt vitamin, som ikke udskilles via urinen. Det betyder også, det er et af de vitaminer, du kan få for meget af. Men der skal rigtig meget til. Sundhedsstyrelsen kommunikrer disse øvre sikre grænser for daglig D-vitamin indtagelse.
Øvre sikker grænse
- 25 µg for spædbørn fra 0 – 6 måneder
- 50 µg for børn fra 6 måneder – 10 år
- 100 µg for børn fra 11 år samt voksne, inkl. gravide og ammende kvinder.
At D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, betyder også at D-vitamin skal indtages sammen med måltider, der indeholder fedt, for at kunne blive optaget i kroppen. Når du får det via kosten, kommer det naturligt, da det er de fedtholdige fødevarer, som indeholder D-vitamin – nemlig avokadoen og de fede fisk. Vælger du at tage D-vitamin som kosttilskud, er det derfor vigtigt at tage tilskuddet sammen med et måltid, så det optages i kroppen.
8 take-aways om D-vitamin
Herunder får du et sammentræk af artiklen i 8 nemme take-aways.
- Det er ikke muligt at spise sig til tilstrækkeligt D-vitamin.
- Det er fedtopløseligt vitamin, dvs. det udskilles ikke via urinen. Man kan derfor få for meget – men der skal rigtig meget til. Se Sundhedssestyrelsen øvre sikre grænser i artiklen.
- Langt de fleste danskerne skønnes at mangle D-vitamin i løbet af året.
- Vi danner D-vitamin via sollyset hovedsageligt i juni, juli og august.
- I månederne oktober til april er lysmængden i de nordiske lande for lille til, at man selv kan danne tilstrækkelige mængder D-vitamin.
- Man kan tage tilskud af D-vitamin hele året.
- Det er godt at tage D-vitamin sammen med en almindelig multivitamin.
- Det er vigtigt at spise sunde fedtstoffer, da det er byggesten til D-vitamin.
Fordi D-vitamin er så vigtigt et grundlæggende vitamin, ligger der tilstrækkelig D-vitamin i både vores basispakke og i den udvidede pakke. Du kan læse mere om vitaminpakkerne her.
Se nærmere på vores D-vitamin fra Biosym med 20 µg pr. kapsel.